Sedanjost in prihodnost v kraju Amagá

Ker smo imeli vsi prostovoljci (kar 15 nas je) v Ciudad Don Bosco v petek popoldne in soboto odmik in kratek duhovni in strokovni program, sva se dopoldne z Majo pridružila José Luisu na obisku kraja Amagá, ki je od Medellina oddaljen dobro uro vožnje
Amagá. Vir: Cafeperfecto.co
Zanimivo salezijansko delo v tem kraju prav tako spada pod okrilje Ciudad Don Bosco in tam svoje enoletno prostovoljstvo zaključujeta Avstrijca Martin in Sebastjan.
Kraj je poznan po rudnikih premoga. Leta 1977 se je zgodila huda nesreča s 170 mrtvimi. Ob nesreči je BBC obelodanil šokantne informacije o otroškem delu in s tem spodbudil kolumbijsko vlado, da se je zavzela za pravice otrok. Vlada se je za ureditev razmer tedaj obrnila na salezijance.
Salezijanci iz Ciudad Don Bosco so z otroci in delavci rudnikov začeli s programom Operación amistad  (Operacija prijateljstvo), ki se danes nadaljuje pod imenom Dejando Huellas (Puščanje sledi). Podali so se k otrokom in družinam ter jih povabili k prostočasnim igram in dejavnostim, preko katerih so podajali pomen vzgoje in otrokovih pravic.

Prebivalstvo je še danes odvisno od premogovnikov, kjer mnogi delajo nezakonito. V tistih časih je način pridobivanja premoga zahteval majhne otroške roke, ki so tlačile eksploziv v zavrtane luknje. Salezijanci so za otroke rudnikov ustanovili šolo, da so sploh lahko nadaljevali z osnovnim šolanjem. V zadnjih letih so rudniki končno investirali v nakup mehanizacije in opreme, ki so nadomestili otroke pri nevarnem delu.

Viadukt, spremenjen v turistično znamenitost. Vir: www.panoramio.com
A družine niso zlahka razumele pomena študija svojih otrok, ki so ga spodbujali salezijanci, saj so z otroškim delom izgubile ekonomski prihodek. Težke ekonomske razmere v družinah so botrovale novim problemom, nasilju, drogam, spolnemu nasilju in prostituciji.
Otroško delo v rudnikih je sicer izginilo, zato pa se salezijanci danes srečujejo z drugačnimi problemi. Družine so disfunkcionalne, z otroci raznih razmerij, ki živijo natrpani v premajhnih domovih. Dvajsetletno delo s temi mladimi, otroci in družinami, ki sicer ne delajo več v rudnikih, počasi kaže prve sadove pri ozdravitvah travm in zlorab vseh vrst. Počasi se spreminja miselnost o pomembnosti študija in hrepenenje po kvalitetnejšem življenju družin. Pravi protagonisti sprememb so mladi, ki so zastavili vse svoje napore, da se rešijo revščine in se postavijo na lastne noge.
Že dvajset let deluje mladinski center La Clarita za mlade med 7 in 17 let, kjer se odvija socialni, pedagoški in prehranjevalni progam za spremembo miselnosti o otroškem delu in pomembnosti študija za družbeni razvoj.
Progam Dejando Huellas. Vir: www.misionessalesianas.com
Salezijanski center od ponedeljka do petka obiskuje 120 otrok iz 83 družin v dveh izmenah. Poleg strokovnega spremljanja psihologov, socialnih delavcev, pedagogov, zdravnikov in prostovoljcev otroci dobijo tudi kosilo in malico. Deležni so učne pomoči ter se vključujejo v razne ročne delavnice ter v učne programe o zdravju, drogah in zaposlovanju.
Delno povzeto po www.misionessalesianas.org

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci