Objave

Prikaz objav, dodanih na junij 1, 2008

Vezilo za salezijansko družino za leto 2009

Slika
Da zadostim svoji radovednosti, naj takoj objavim vezilo vrhovnega predstojnika Pascuala Chaveza salezijanski družini za prihodnje leto (prevod je neavtoriziran). Zavzemimo se iz salezijanske družine ustvariti široko ljudsko gibanje za rešitev mladih. Salezijanska družina včeraj in danes ob 150-letnici ustanovitve Salezijanske družbe: iz semena je zraslo drevo in iz drevesa gozd.

Trpljenje zaradi otrok

Iz don Boskovega cvetnika Februarja leta 1882, ko se je don Bosko mudil v Marseillu, se je k njemu zatekla neka gospa po tolažbo. Ženska je trpela, ker so jo otroci, zet in snaha zasramovali. Don Bosko je dejal: »Priporočite se Mariji Pomočnici in jutri pridite k obhajilu pri maši, ki jo bom daroval za vas.« Gospa je storila vse naročeno in ob vrnitvi domov je našla vse otroke v salonu. Izrazili so ji svoje obžalovanje zaradi nevrednega obnašanja do nje in ji obljubili, da se bodo v prihodnje poboljšali. Tem besedam so seveda sledile solze in objemi z vsemi. (Prim. D'Espiney, Don Bosco, 224)

Katoliške knjižice ali življenje!

Iz don Boskovega cvetnika Neke januarske nedelje leta 1854 sta se v don Boskovo sobo povzpela dva elegantna gospoda. Dvorišče je bilo prazno, saj so se mladi zbrali v cerkvi in prepevali. Janez Cagliero, ki je opazil gospoda, je slutil nekaj slabega, zato se je skril v sobo poleg don Boskove. Dva rivala sta nenadoma povzdignila glas: »Sicer pa ali je za vas sploh pomembno, kaj sporočamo? Kaj imate od tega, da nam nasprotujete?« »Moja dolžnost je, da branim resnico in najsvetejšo vero z vsemi svojimi močmi!« »Torej se ne mislite odpovedati pisanju Katoliških knjižic ?« »Ne!« »Bolje, da si premislite ali pa boste umrli!« »Kar ustrelite,« izjavi mirno don Bosko in ju odločno pogleda v obraz. V tistem trenutku je po sobi zadonel močan ropot, ki je prestrašil gospoda, da sta pištoli pospravila nazaj v žep. Ker Cagliero ni razumel zadnjih pritajenih in grozečih besed in se je bal, da bi se don Bosku kaj zgodilo, je močno udaril na vrata in poklical Buzzettija, ki je hitel mimo