Prvi obisk

Zbudil nas je dež. A kljub temu se je obetal lep in zanimiv dan. Dopoldne se je nadaljevalo skupno zasedanje, kjer so nekateri svetovalci še odgovarjali na "poslanska" vprašanja. Nato pa je z odgovori nadaljeval vrhovni predstojnik. Seveda so bila vprašanja raznovrstna, izzivalna, včasih "čudna", a Pascual Chavez je na vse odgovoril tako izčrpno in jasno, da je (vsaj) meni jemalo dih! Na vprašanje, zakaj ne posnemamo in prevzamemo česa od novih gibanj in združenj, ki so v Cerkvi zelo glasna, smo bili najprej deležni splošnega spoznanja, kaj je posvečeno življenje, saj vrhovni predstonik sodeluje tudi v zelo visokih cerkvenih komisijah, ki jih imenuje papež. Konkreten odgovor, kaj je tako novega v teh gibanjih, pa je bil sledeči: 1. jasna identiteta, člani vedo, kdo so in tudi drugi vedo, kdo so; 2. poslanstvo je jasno določeno; 3. delujejo kot družina, gojijo družinskega duha; 4. izražajo jasno pripadnost Cerkvi; 5. delujejo kot široko gibanje. In kaj je treba salezijancem novega? Mar ni don Boskova karizma zajeta v zgornjih točkah?
Vedno bolj sem prepričan, da je bil tisti naslov na plakatih ob obisku vrhovnega predstojnika v Sloveniji 2004 zelo na mestu. Se ga kdo še sploh spomni? Don Bosko našega časa.

Po kosilu smo se z našim in angolskim inšpektorjem naložili v avto in odpeljali na obisk na Auxilium. Z velikim veseljem so nas pričakale s. Irena, s. Klara in s. Didi iz Angole. Sestre so kar žarele, ker so dobile tako visok (no, angolski inšpektor je res visok) obisk. Časa za klepet je bilo kar premalo, saj smo morali nazaj na zasedanja. A nastala je zgodovinska fotografija: Slovenija-Angola ali SDB-HMP. Zgornji pet točk je seveda vključenih! (No, mogoče malce pretiravam, a si ne morem pomagati).

Popoldanski del smo nadaljevali z zasedanjem po pokrajinah in dajanjem pripomb na prvi delovni dokument za smernice, po katerih naj bi se ravnalo vrhovno vodstvo v naslednjem šestletju. Redakcija "ad hoc" je spravila včerajšnjih dvajset strani predlogov vseh pokrajin na vsega 3 strani! In potem se prepoznaj v tem tekstu!

Za konec pa namesto vica še eno konkretno misel, izrečeno med odgovori vrhovnega predstojnika: pastoralna miselnost, pastoralno srce in pastoralne roke (mente pastorale, cuore pastorale, mani pastorale).

Komentarji

  1. Zelo izčrpno. Samo na nobeni delovni fotografiji vaju ni videti. Hmmm...?!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hmmm ... če sem pa za fotoaparatom! No, malce se lažem, slikce so od ANS in tisti stric s fotoaparatom pač ni strašil v naši skupini ... bom poskusil urediti tudi to! Lp čez cesto!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci