Dvojno praznovanje

Jožefovo smo praznovali posebej slovesno zjutraj. Že varnostniki, ki so se postavili po cerkvi kot kipi, so dali slutiti, da ne bo navadna maša. če bi se za nameček še malo bolj lepo držali, bi bila cerkev bogata za nekaj novih kipov svetnikov ... no, kardinal Tarzicij Bertone je imel res domačo pridigo, kljub temu da se je odpovedal skušnjavi, da bi raje govoril o svojih obiskih salezijanskih skupnosti od Peruja do Azajberdžana.

Dopoldne smo imeli še zasedanje. Pascual Chavez je povzel delo tedna. Zopet je ponovil, da ne gre za dokument, za tistih nekaj strani, temveč za spreminjanje Družbe. Sveti Duh deluje, je bil prepričan, a to se ne vidi navzven, to se dogaja v srcu ... Kot biblicist je spomnil na preroka Ageja, ki je bil poklican samo za to, da Izraelci obnovijo tempelj. A to je pomenilo enotnost in identiteto naroda! Prav tako je Ezra uvedel branje Postave, Mojzesovih knjig, saj obrambni zidovi ne bi rešili identitete Božjega ljudstva. Vrhovni zbor ni dokument, vrhovni zbor je dogodek za vso Družbo!

Sledilo je prvo poročilo redakcijske komisije o prvem sklopu delovnega gradiva "Vrnitev k don Bosku". Ker so uspeli iz več kot 200 v komisijah dodanih in spremenjenih smernic besedilo skrčiti na vsega štiri strani smernic, je relator Gainantonio Bonato na začetku spomnil, da je sv. Jožef priprošnjik za zadnjo uro, pred tem pa so se počutili kot sv. Boštjan, preboden z mnogimi puščicami ... no, preživel je on in redakcijska komisija, celo gromek aplavz so prejeli, ker so uspeli uskladiti in skrčiti premnoge dopolnitve vseh štirih komisij.

Prisluhnili smo tudi poročilu štirih komisij, ki so pripravile spremembe in dopolnitve k četrti temi "Evangeljsko uboštvo". Tokrat se je relator prve komisije Giuseppe Pellizzari za pomoč zahvalil sv. Jožefu delavcu ...

Sledilo je glasovanje o predlogih pravne komisije, da dobi vikar vrhovnega predstojnika osrednjega delegata ali koordinatorja za salezijansko družino in da vrhovni predstojnik ustanovi animacijsko meddikastrijalno skupino med dikasteriji za mladinsko pastoralo, družbeno obveščanje in misijoni, ki jo vodi eden od teh delegatov. Vse smo sprejeli.

Sestra Maria Ko, HMP je pred kosilom vodila Lectio Divina. Glavno mesto v tej meditaciji je prevzel, nihče drug kot osel. Ker je jutri cvetna nedelja in evangelij govori o Jezusovem slovesnem prihodu v Jeruzalem, smo prisluhnili prav izpovedi osla ... zanimivo.

Ker je danes tudi praznik bl. Artemija Zattija, ga seveda nismo pozabili. Do izraza je prišel pri kosilu. Torej konkretno in oprijemljivo (slikca je od zajtrka, za kosilo so bili na mizi trije kozarci ...)

Komentarji

  1. Bogastvo izražate v strnjenosti dokumentov.
    Kaj ali potrebujete slovenskega oslička, ki bo za jutršnji praznik nosil Jezusa?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci