Don Boskove prve misijonske sanje


Marisa Garramone, Na dolgo pot, akvarel na platnu

Ob teh sanjah se je don Bosko odločil, da začne misijonsko delo v Patagoniji. Prvič jih je pripovedoval papežu Piju IX. marca 1876.
Sanje je imel leta 1872. Don Bosko je najprej mislil, da gre za ljudstva iz Etiopije, nato na okolico Hong Konga, pa na Avstralijo in Indijo. Šele leta 1874, ko je prejel nujne prošnje, naj pošlje salezijance v Argentino, je jasno spoznal, da so divjaki iz sanj domorodci iz širne pokrajine, tedaj le malo poznane, z imenom Patagonija.
Na sliki so trije veliki pionirji argentinskih misijonov: mons. Jožef Fagnano (v sredini), kard. Janez Cagliero (na desni) in Dominik Milanesio (na levi). Misijonarje obkrožajo ljudstva, ki jih je don Bosko videl v sanjah.

»Zdelo se mi je, da sem v neki divji in popolnoma nepoznani pokrajini; to je bila neizmerna, povsem neobdelana ravan, brez gričev in dolin. V skrajni daljavi so obzorje obrobljale skalnate gore. Na njih sem videl množice tekajočih ljudi. Bili so skoraj nagi, izredno visoki in postavni, toda divjega videza, s sršastimi in dolgimi lasmi, ogorele in črnkaste polti, čez rame ogrnjeni v živalske kože …«

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci