Drugačen Veliki četrtek

Lep dan je bil danes. Čeprav delaven, tudi prazničen. Dopoldne smo v skupinah nadaljevali s premlevanjem tretje revidirane teme Potrebnost poklicev, kasneje pa na zasedanju dajali dopolnila na drugo revidirano temo Nujnost evangelizacije.

Posebno poglavje je simultano pravajanje. Ob nastopih špansko govorečih delegatov sem si nadal slušalke in poiskal italijanski prevod ... no, vsaka peta beseda prevoda je res bila italijanska ... Še boljši "incident" se je zgodil, ko je za govorniški pult stopil Artur Periera, delegat s Portugalske. Zaman sem čakal na italijanski prevod (čeprav se skušam učiti tudi portugalščino - za Anoglo), ki ga ni in ni bilo. V dvorani je nastalo "vpitje" in končno je posegel voditelj zbora. Italijanskega prevoda ni. Zakaj ne? Zato, ker je prevajalec iz portugalščine prevajal v - portugalščino!

Tretja komisija, kamor spadam tudi sam, si je že pridobila poseben status. Kar naprej nekaj dodajamo in pišemo nove tekste. Ko je naš relator Stjepan Bolkovac predstavljal delo komisije je dejal nekako takole: "Ker nam je zmanjkalo časa za dokončanje dela v komsiji, podajamo po dve različici smernic in naj redakcijska komsija presodi, katera je boljša." Sledil mu je relator četrte komisije Fabio Attard z Malte, ki slovi po kratkosti poročanja: "Res me čudi tretja komisija, ko pravi, da jim je zmanjkalo časa. Mi smo ga imeli ravno prav, da smo lahko uredili po eno različico smernic. Očitno je imela tretja komsija preveč časa, da predlaga po dve različici!"

Popoldne smo dobili okviren urnik za naslednji teden. Naslednji teden so namreč volitve. V ponedeljek začnemo z "razločevanjem" v treh stopnjah, ki ga bo vodil marist Jose Maria Arnaiz. Pričakuje se torej izvolitev vrhovnega predstojnika v torek popoldne, izvolitev vikarja v sredo dopoldne, v četrtek področnih svetovalcev in v petek pokrajinskih svetovalcev. "Razločevanje" je poseben postopek, ko skozi molitev in prošnjo k Svetemu Duhu pregledujemo stanje in potrebe Družbe in njenih delov, spoznavanje za vodstvo primerno usposobljenih ali "karizmatičnih" oseb in končno predlogi imen in volitve konkretnih oseb. Torej vabljeni k molitvi, ne le k špekuliranju!

Dan smo zaključili s slovensno sveto mašo in obredi velikega četrtka, ki jih je vodil vrhovni predstojnik. To je bilo preprosto, a globoko bogoslužje brez velikega pompa. No, že 250 duhovnikov (in nekaj manj pomočnikov) je bilo veselje pogledati. Ko pa mi je Pascual Chavez umival še noge, se res nisem čutil vrednega za poslanstvo apostola ... skromno želim, da je s tem dejanjem vsej salezijanski Sloveniji izmil nesnago slavne nevoščljivosti in obrekljivosti, ki jo v prvi vrsti gojim prav jaz ...

Komentarji

  1. Umivanje fovšije inpomembnosti... da to je treba prčistiti tudi v duhu uboštva. Pa FELIX ALELUIA!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci