Medellin, Medellin, glavno mesto gora

Iz Majinega dnevnika
Če ne vzgaja družina, vzgaja ulica. Na ulici pa ni pravil. Vodilo je: »Preživi!« Verjamem, da pomaga tudi naš Derecho a soñar – igre, druženje in s tem organiziran pedagoški proces, ki ga vodijo pedagogi, socialni delavci, psihologi ter prostovoljci.

Ko poslušam zgodbe otrok, s katerimi vsak dan delamo na delavnicah, se počitim nemočno. Kdo pozna rešitev, kako pomagati dečku, ki je na trenutke tako nasilen, ki tako spreminja svoje razpoloženje, da razbila šipe, se dere, pretepa svoje prijatelje, nato pa je spet prijazen in sodeluje pri igri in pri učenju? Sem slučajno pozabila povedati, da je kot triletnik videl umor svoje mame, ki jo je oče zabodel z nožem?

Kokain se, predno ga prodajo in uživajo v prahu, nahaja v »kamnu«, zbit je skupaj v trdni obliki. Kako pomagati fantu, ki je nekoč že obiskoval delavnice Derecho a soñar, po tem pa je nekega dne kar izginil? Izvedelo se je, da je začel posel v očetovi službi. Praska »kamne« in pripravlja ter pakira vrečke.

Brata deklice, ki obiskuje delavnice Derecho a soñar, so z drogami našli v bližnji Panami. Sedaj je na poti v Kolumbijo, kjer bo tri dni v priporu, za tem pa ga čaka zaporna kazen. Mama svojega sina ne želi videti. »Jaz pa ga hočem videti, saj je moj brat! On je moj brat!« Kaj naj rečem deklici?

Idilična podoba, a le na fotografiji ...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci