Salezijanski izviri - Colle Don Bosco

Prvič sem spoznal don Boskove korenine. Na Colle in v okoliških krajih nismo spoznavali klasičnega don Boskovega življenja v njegovi mladosti, temveč bolj miselnost in duhovnost tega dela Piemnota na prelomu predprejšnjega stoletja. Dejansko don Bosko s salezijansko duhovnostjo in preventivnim sistemom ni "izumil" nič novega, temveč je sintetiziral vzgojo mame Marjete in duhovnost, ki mu jo je ta vlila ob vzgoji. Župnik Zucca v Caprigliu, rojstnem karju mame Marjete, je posebno pozornost posvečal mladim dekletom, jih dobro krščansko vzgojil, saj so se potem poročale v sosednje kraje ter tako "razširile" pristno krščansko življenje in duhovnost ... Mati Marjeta je bila zelo dobro pripravljena na krščansko življenje, saj je odlašala s poroko vse do svojega 24. leta in previdnostno sprejela ponudbo Franca Boska. Odločilen je bil izrazit krščanski lik tega človeka.
Na drugi strani pa je Calstelnuovo s svojo duhovnostjo vzgojil mnoge svetnike. Pravzaprav so bile matere, povezane v posebno zvezo, ki ji je pripadala tudi mama Marjeta, tiste, ki so v tej povezanosti vzgajale krščansko in si med seboj pomagale pri vzgoji in študiju svojih otrok.
Don Cafasso, don Boskov duhovni voditelj, prav tako izhaja iz Casltelnuova, je sicer izhajal iz premožne družine, a je bil deležen iste krščanske vzgoje in s svojim bogastvom pomagal mnogim sovrstnikom do duhovnega poklica in dokončanja študija.
Spremljal nas je dež in megla ... a mogoče je bilo tako še bolj prav, da smo lahko globlje občutili in doživeli vse plati življenja v teh krajih in bolj duhovno popotovali po teh krajih. Ob lepem vremenu je sicer čudovit razgled in toplo sonce vabi k mnogim romantičnim in s tem površinskim doživetjem ...
V Caprigliu smo si ogledali tudi muzej mame Marjete, pravo zakladnico davnine v tem "odmaknjenem in majcenem" kraju.
Še večje presenečenje pa je bil večerni ogled Castelnuova, kjer so šolski otroci pripravili razstavo o svetem Jožefu Cafassu v nekdanjih zaporih! Zanimiv in doživet sprehod po zapuščenih kleteh, kjer so se vrstile scene zapornikov, zaprtih duhovnikov, jetnic in obešanj. Vse scene so narisali in izdelali otroci, prav tako pripravili opise zaporov, nekdanjega načina sojenja ter predstavili don Cafassovo delo z jetniki in obsojenimi na smrt ... Mogoče ob kaki drugi priliki kaj več o tej zanimivi razstavi ...








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci