Marijine kroglice

Iz don Boskovega cvetnika
Ko je don Bosko kot klerik študiral v semenišču, se je posluževal posebnega zdravila, ki je pomagalo bolnim, nad katere je klical Marijin blagoslov. Delil je kroglice iz kruhove sredice oziroma zavojčke z mešanico moke in sladkorja vsem, ki so se zatekali k njegovi medicinski znanosti pod pogojem, da opravijo zakramente in zmolijo določeno število molitev kot so Zdrava Marija, Pozdravljena Kraljica ali podobne molitve k Mariji v tridnevnicah, včasih v devetdnevnicah. Bolniki, tudi najtežji, so dejansko ozdraveli.
Od tedaj je don Bosko spoznal moč molitve k Mariji. Mogoče mu je Marija dejansko naklonila milost ozdravljanja, a je s kroglicami in praški to skrival, da se ni izpostavil občudovanju.
Teh sredstev se je posluževal tudi kot duhovnik, ko pa je prišel v cerkveni konvikt v Torino, se je odločil, da tega ne bo več počel. Bile pa so redke izjeme.
Leta 1844 je v Montafiji gospod Turco zbolel za trdovratno malarijo in nobeno od zdravnika predpisano sredstvo ni pomagalo. Družina se je zatekla k don Bosku. Ta je svetoval sveto spoved in obhajilo ter bolnemu »predpisal« škatlico običajnih kruhovih kroglic z naročilom, naj pred vsakim zaužitjem zmoli tri Pozdravljena Kraljica. Po nekaj kroglicah je Turchi popolnoma ozdravel.
Škatlica je prišla v roke tudi lekarnarju, ki je opravil laboratorijsko raziskavo teh kroglic in ugotovil, da je to le kruh! Ko je don Bosko spoznal, da so odkrili njegovo zvitost, se je zatekal le še k moči blagoslova.
(prim. Memorie Biografiche, II, 22)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci