Punce gredo na počitnice

Jokali, smejali, vpili, objemali, tulili, hlinili, lupčkali smo se … zadnja dva dneva, saj so naše drage punce odšle na počitnice. Bojim se, da nam bo sedaj dolgčas, pa nam vsi zatrjujejo, da nam dela ne bo zmanjkalo. Prihajajoči projekti: ureditev zunanjega igrišča, postavitev gugalnic in nekaterih otroških igral, umivanje dekliških oblačil in uniform, ribanje tal, pospravljanje po dekliških spalnicah (hmm, malo me skrbi za Paja, ker - pa saj veste - Crnogorci pa fizicki radniki?! Pa bo verjetno tudi temu kos : )
Oh te naše drage punce.
V internatu jih je okoli devetdeset. Tu živijo zaradi slabih domačih življenjskih razmer, zaradi tega, ker sploh nimajo doma ali pa zato, ker si ne morejo privoščiti vsakodnevnega potovanja do šole pa še nazaj, če to ne bi bilo pešačenje. In kam sedaj, med počitnicami? Prvo je morje, morda nekaj počitniškega dela, eni si pripravijo velik nahrbtnik in odrinejo nekam, da najverjetneje še sami dobro ne vedo kam, drugi so si rezervirali letalsko karto že pozimi, da jih stvar nebi preveč stala … pa se kmalu predramim in zavem, da razmišljam zelo zelo zahodnjaško! Tu greš na počitnice domov. Si morda tudi kakšna zahodnjaška družina želi, da bi njihov otrok vsaj počitnice preživel doma ... (mati, oč? Seveda ne mislim nič osebnega : ) : )
Punce so počitnic vesele. Njihovi starši oz. botri ter skrbniki jih pridejo na zadnji dan šole iskat in jih potem, po koncu domačega veselja, zopet pripeljejo nazaj. Ker so tu strogi higienski pogoji, jih je večina pobritih ali pa imajo zelo kratke lase. Domači čas izkoristijo, da si vpletejo kitke, da se prosto gibljejo po domačem okolju, da pomagajo doma pri kuhanju kosila, da gredo spat kadar se jim pač zljubi … glede na to, kakšen strogi režim imajo tu v centru, ni nič nenavadnega, da se veselijo druženja z družino. Pa sem zadevo spet zelo idealizirala. Kaj pa punce, ki nimajo kam iti? Danes, v nedeljo, ko bi morale biti že vse doma, jih je tu še najmanj deset. Po zadnjih informacijah jih pridejo starši iskat danes, če jih bodo. Pet deklet, ki živijo v Namaachi, smo pospremili do doma, to pa zato, ker jih starši niso prišli iskat. Irma Dolorinda je naročila, da v primeru, da ne bi bilo nobenega od domačih doma ali pa da punce ne bi bili preveč veseli, le to pripeljemo nazaj v center. Mala afriška avantura po okoliški Namaachi se je tako uspešno zaključila in kolikor lahko presodim, so bili starši vseh petih punc veseli. Zakaj pa jih niso morali priti iskat sami in kaj se dogaja za stenami domače barake, tega ne vem.
Pa še en fenomen. To so naše drage irme. Od včeraj naprej večerjamo skupaj z njimi. Film Nune pojejo ali Ko se odpelje Namaškim sestram : ) Za mizo so se igrale pantomimo, ravno toliko, da si ena ni snela rute, ki jo imajo na glavi, irmi Mari De Graçi pa se je itak čisto odpeljalo. Tekla je okoli mize, ploskala, ostale irme pa so ji dajale ritem in se prepustile užitku, ki jim ga nudi čas, ko se tudi zanje začnejo počitnice.

Maja Žibert



Komentarji

  1. irma Mari De Graça..kr vidim jo kako se spet zabava sama s sabo, ona to zna :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci