Skupnost sv. Egidija


Nekje in nekoč sem že slišal za to ustanovo, ki pa sem jo uvrščal v popolnoma napačne predalčke v »mojem« sistemu katoliške Cerkve … imeli smo priložnost in čast, da smo obiskali sedež te skupnosti, kjer nam je Marco na poti skozi kapelo, kakšno pisarno in skupni kletni prostor predstavil življenje in delovanje te skupnosti. Skromni prostori. 70.000 članov, laikov, po vsem svetu navdihuje prebiranje evangelija, molitev in zelo konkretno delo za revne, uboge. S tem so si uspeli brez oglaševanja pridobiti velik ugled in evangeljska zagretost jih žene še naprej. Medijsko se ne izpostavljajo, a obiskala sta jih dva papeža, o njihovem delu se je prišel pozanimat bivši predsednik Bush. V Afriki so edini, ki so uspeli vzpostaviti sistem pomoči in zdravljenja bolnikov z aidsom. Brez zaposlenih in brez ustanov skrbijo za nekaj sto tisoč bolnikov! To ni uspelo niti OZN organizacijam. Edini se posvečajo raziskavam povezave aidsa in malarije, edini vodijo pediatrične raziskave vpliva aidsa na dojenčke in otroke ter tako tlakujejo pot novim in drugačnim zdravilom za to populacijo.

Prav tako so uspeli s preventivnimi podpisi o spoštovanju volitev in miru v Mozambiku pred 18 leti, pred časom v Gani in sedaj upajo na mir v Nigru. Sprti voditelji pridejo sami k njim s prošnjo za pomoč pri teh dogovorih … seveda medijev to ne zanima in tudi bolje je tako. V Rusiji delujejo skupine in ko so člani izrazili, da bi se dali krstiti, so jim predlagali, naj se krstijo v Pravoslavni cerkvi in naj dejavno živijo pravoslavno krščansko vero. Tako so postali tudi ekumenska skupnost. V Pakistanu, muslimanski državi, so uspeli rešiti tri obsojence pred smrtno kaznijo, v Indoneziji pomagajo islamskim družinam …
V duhu evangelijski, v delovanju katoliški, v strukturah pa svobodni, … in iz preproste molitve črpajo navdihe za vse to delovanje. Vsakodnevna večerna molitev v baziliki sv. Marije v Trasteverju je polna ljudi, mladih, naključnih obiskovalcev, ki z njimi molijo preprosto, a skrbno pripravljeno molitev … Če se skupnost sv. Egidija opira in uporablja »trdne« redovniške strukture, zakaj ne bi mi uporabili nekaj njihovega družinskega ozračja in duhovne pristnosti? 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci