Vsega po malem





Zanimivosti tukaj v Črni Gori nikakor na manjka. Pred dnevi sta Viki in Janez izvedela, da imata pet dni časa, da uredita status bivanja, sicer bosta morala zapustiti državo.
V katerem grmu tiči zajec? Barska nadškofija in s tem Katoliška cerkev ni registrirana v črnogorski državi. Seveda je Janez takoj, ko je to bilo mogoče, odšel do salezijanskega nadškofa v Bar ter najprej njega samega prepričal, da je nekaj treba storiti in nato v veliko nadškofovo zadovoljstvo kar sam v imenu škofije uredil registracijo in ostale potrebne papirje. Seveda ni manjkalo začudenja in smeha, ko je v barskih uradih prijavljal skoraj 1000 let staro škofijo 4-letni samostojni Črni Gori!
Janez se je moral vrniti v Bar še naslednji dan, da je dobil potrebne papirje in dokumente. V tako veliki državi pač traja, da najdejo nekoga, ki je dal podpis in pečat ... A ko je prišel s tem v Podgorico, bi skoraj moral ponoviti postopek, saj resn ne izgleda, da ustanovo prijaviš v nekem zakotnem obmorskem mestu namesto v glavnem mestu. A ker tudi Janez ne špara jezika, mu je bil ta postopek prihranjen, ne pa tudi urejanje statusa in pridobivanje vize ... tako nekako izgleda življenje tukaj, kar me neverjetno spominja na Angolo.
Ali če povzamem besede tajnika Marjana, ki je pri kavici in cigaretu citiral ne vem koga: "Ne bo Črna Gora vstopila v Evropo, Evropa bo prišla v Črno Goro." Kako naravno se to sliši tukaj v Črni Gori. To so ti pravi Črnogorci.
Ker sem že ravno sredi knjig, sem odkril zanimivo novo knjižico o černogorskem jeziku, ki je tako zanimiva, da jo bom v prihodnje gotovo še citiral. Drugače pa sem se iz knjižnice preselil na cerkveni kor, kjer sem razmetal nekaj stotin knjig in upam, da jih bom pravočasno vsaj približno sortiral za prihodnje obdelave ...
Sicer pa tukaj pred cerkvijo gradijo čisto pravo nogometno igrišče za mali nogomet z vso potrebno infrastrukturo: lučnmi, visoko ograjo, kanalizacijo, na koncu pa pride še umetna trava. Ko bi videli, kako se ljudje tukaj veselijo, da bodo igrali na sodobnem salezijanskem "stadionu", kakršnega gotovo ni na Balkanu, pa tudi v srednji Evropi ne vem zanj, da bi ga kakšen SMC imel ...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci