Zakoni in ljubezen

Sacrofano, nedaleč iz Rima, zadnji septembrski teden. Sončno in toplo podnevi, temno in hladno ponoči. Duhovne vaje vodi Maria Ko, HMP, doma iz Hong Konga. Druga kultura, drug pogled, druga miselnost. Sveto pismo in samo Sveto pismo je tema duhovnih vaj. Hodite za menoj; ostanite v meni; pojdite.
Iz vsebine neke konference.
Nova zapoved: ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Je to zakon? Priporočilo? Poznamo zapovedi iz stare zaveze. Te utemeljujejo minimalni moralni standard. Kaj je ljubezen v desetih zapovedih? Ne ubijaj, peta zapoved. To je minimalni standard ljubezni. V novi zavezi pa Jezus oznani blagre, ki niso zapoved. Razpon ljubezni od ne ubijaj pa do dati življenje za drugega je torej velikanski. Po zakonih ni težko živeti, zakone presegati pa je pravi krščanski poklic. Ljubezen ustvarja v tem območju. Od ne ubijaj pa do dati življenje za drugega. Jezus je na križu umrl zapuščen od Boga, a v najvišji možni meri izvršil standard ljubezni. Oče in Sin sta se ločila, da je lahko ljubezen zaživela v polnosti. Da je Sveti Duh začel s svojim delovanjem.
Ogledali smo si ljubezen iz muzikala Goslač na strehi, o zakonih pa naslednji vic: Neki človek je vestno hodil na delo. Vsako jutro ga je zbudila budilka, je vstal, se umil in oblekel ter se odpeljal v službo. Nekega jutra pa je budilka zatajila. Hitel je, kolikor je mogel, a kot je to v navadi, so bili vsi semaforji rdeči. In ker se mu je mudilo, je enega prevozil. Pa ga na drugi strani ustavi policaj: »Ali nisi videl rdečega semaforja?« »O ja, tega sem videl, vas pa nisem videl.«
Sicer je pa v taki družbi kar pestro. Vseh tako ali drugače požegnanih nas je okoli 40. Moških je za vzorec več kot žensk. Govorimo kakih 20 različnih jezikov, odvisno ali štejemo tiste, s katerimi smo se rodili, ali pa tiste, katere smo se priučili. Eksotike ne manjka: tamilščina, tajščina, ne vem kateri indijski jeziki, malgaščina, južna Amerika je pa tako klasika … Večina nas je salezijancev, nekaj manj sester Hčera Marije Pomočnice, potem pa so še očetje pasijonisti (čeprav se bosta morala še postarati, da bosta očetaJ), ubogi služabnik Božje ljubezni, duhovnik iz reda don Orioneja, pa celo en lazarist in sestra iz ene veje hčera Dominikank ali nekaj podobnega.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci