Vrhovni predstojnik na Haitiju


Kar prehitro pozabimo na »šokantne« novice, ki nas čustveno pretresejo, a nas udobni svet prehitro utiri v divji ritem.
Zato nekaj novičk o salezijanskem Haitiju. Mesec dni po potresu je salezijance obiskal vrhovni predstojnik Pascual Chavez. Ogledal si je vse porušene ustanove, na katerih dvoriščih so sedaj večinoma nastanjene družine brez domov v šotorskih kampih.
Po srečanju s salezijanci in salezijansko družino je poudaril, da se začenja čas obnove, a s tem ni mislil le na zidove, za kar so tudi naredili načrt, temveč na vzgojo. Srečal se je tudi z vodjo italijanske civilne zaščite na Haitiju, kjer so uskladili pomoč in obnovo. Obnova in prenova ustanov bo potekala z vzgojnim načrtom.
Pri sveti maši v Pètion-Villeju je ob evangeliju, ko farizeji zahtevajo znamenja od Jezusa, poudaril, da so na Haitiju njegova znamenja več kot očitna. »Trpljenje in smrt najdejo smisel v križu. Znamenja solidarnosti v celotni salezijanski družbi so nas povezali v tem trpljenju in pomoči. Zato niste sami!« Don Chavez je konkretno predstavil nekatere najbolj revne salezijanske ustanove, ki so pomagale Haitiju.
Ob koncu je poudaril, da porušenih zidov ne bo težko obnoviti, poskrbeti pa bo treba za spremenitev mentalitete Haiticijev. »Salezijanci so vzgojitelji in to je njihovo področje dela. Čas je za zavihane rokave.« Novi haitijski inšpektor Sylvain Ducange se je zahvalil za opogumljajoči obisk in za vso pomoč, ki so je do sedaj že bili deležni od vseh. Torej so tudi naša zbrana sredstva le prišla v prave roke.
Povzeto po ANS

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci