Proti koncu gre

Začela se je zaključna faza v obdelavi končnega dokumenta vrhovnega zbora: za prvo temo "Vrnitev k don Bosku" smo glasovali 1x o spremembi naslova + 1x o besedilu prvega poglavja + 1x o besedilu drugega poglavja + 3x o naslovih sklopov smernic + 1x o načrtu spremembe mišljenja + 3x o glavnih smernicah + 11x o smernicah + 2x o dodatkih k smernicam. Tudi pri drugi temi "Nujnost evangelizacije" smo kar pošteno utrudili volilne aparatke s pritiskanjem na gumbe: 1x o besedilu prvega poglavja + 1x o besedilu drugega poglavja + 4x o naslovih sklopov smernic + 1x o načrtu spremembe mišljenja + 4x o glavnih smernicah + 15x o smernicah + 1x o dodatkih k smernicam. To pa še ni vse: opravili smo tudi 3 glasovanja o predlogih pravne komisije (inšpektorialni zbori, inšpektorialna skupščina in salezijanske visokošolske ustanove).

Pa ni bilo vse tako monotono: na poziv voditelja zbora, naj se prižge "volilni stroj" (zasvetijo lučke na naših apapratkih in se na platnu pojavijo volilni obrazci), so se na platnu prikazali - kaj drugega kot rezultati nogometnih tekem med pokrajinami! Seveda z ustreznimi statistikami, kdo je prejel največ golov, kdo jih je največ zabil, celo fotka vrhovnega predstojnika, kako odpira nogometni turnir). Šele po tej sprostitvi so se zasvetile lučke in se prikazali ustrezni volilni obrazci ...

Redakcijska komisija nam je v melodiji glasu Giannantonia Bonata predstavila drugo revizijo tretjega sklopa "Potrebnost poklicev". Seveda ni mogel mimo uvoda, da si komisija med stotinami dopolnil, ki jih dobivajo, želi tudi kakšne letalske karte za eksotične kraje ... na pripombe o omembi diakona v salezijanskem poklicu je elegantno rešil z novo različico: salezijanski poklic se izraža v dveh načinih: v posvečenem življenju salezijanca pomočnika in v službenem duhovništvu, ki vsebuje vse tri stopnje: diakonsko, duhovniško in škofovsko. Če že novincev nimamo, imamo vsaj škofe! Ko smo že pri poklicih, nekaj je zaokrožilo po mailih, kar nas vabi k molitvi za nove poklice.

Popoldanski čas smo posvetili dopolnilom druge ravizije tretjega slopa. Glasovali smo precej boljše kot na skupnih zasedanjih. Brez uporabe volilnih aparatkov je voditelj komisije Esteban Ortiz prešteval naše dvignjene roke nekako takole: 1, 2, 3, večina ... dopolnilo sprejeto! Včasih se je pa tudi kaj zapletlo. Inšpektor je vrnil milo za drago svojemu delegatu, ki ga prejšnji teden ni podprl. Danes je delegat podal dopolnilo k neki smernici, a smo vsi videli, kako je njegov inšpektor zmajeval z glavo ... ob glasovanju se je inšpektor najprej prepričal, da predlog ne bo dobil večine, nato pa hitro dvignil roko, da bi pokazal svojo solidarnost z ubogim delegatom ... bila sta to inšpektor Adriatice Giovanni Molinari in delegat Francesco Labarille.

Zvečer je naša pokrajina imela srečanje s tremi dikasteriji salezijanskega poslanstva (z delegatom za mladinsko pastoralo, z delegatom za družbeno obveščanje in delegatom za misijone). Večinoma so poslušali in zapisovali naše poglede, predloge in pričakovanja. Vsak salezijanec bi moral živeti dimenzije treh dikasterijev.

Tale komunikacija ima neslutene razsežnosti: izvedel sem, da me je neki sobrat "zatožil" bivšemu pokrajinskemu svetovalcu Van Heckeju, češ da objavljam vse dogodke dvoriščnega kapitlja ... hvala lepa, saj ne bi bilo potrebno!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci