Trije vrhunci dneva

Praznik Gosppodovega oznanjenja Mariji, ki bi moral biti na velikonočni torek, a ker je malo prej Jezus vstal ... Zjutraj nas je v senci velikega dogodka obiskal kardinal Ivan Dias, perfekt kongregacije za evangelizacijo narodov, ki je v pridigi zelo poudaril, da se pri salezijancih počuti kot doma in da je vedno vesel, ko sveti oče med kandidati izbere salezijanca za škofa ... mitre torej čakajo ... no, poleg tega je spomnil na pet don Boskovih sanj o misijonih in jih zelo dobro aktualiziral.

Nato smo začeli normalen dan. Na skupnem zasedanju smo prisluhnili redakcijski komisiji, ki je pripravila četrto temo o evangeljskem uboštvu. A kmalu se je dopoldne prevesil v slovesen dan. Nadeli smo si kravate, se zavihteli na naročene avtobuse in se odpeljali na trg sv. Petra. Se šušlja, da smo bili prvi in edini, ki smo se peljali na sam trg in znotraj trga parkirali. Samo za nas so odprli glavna vrata, do katerih smo prišli - po sredini trga! No, tudi v baziliki sv. Petra so nas turisti "občudovali", ko smo varno ograjeni lepo po sredini marširali do glavnega oltarja oz. do kraja Petrovega groba. Še prej smo se obrnili desno in s pogledom navzor k don Bosku prosili ... menda je delo vsega tega ceremoniala maslo Enrica dal Covola, ki je bolj doma v Vatikanu kot pri salezijancih ...

Prav tako slovesno smo se vrnili iz bazilike. Še turisti so nas fotografirali, ko smo tako odmarširali v spremstvu vseh stražarjev in švicarske garde po ozaljšanih stopniščih do Klementine, kjer smo čakali svetega očeta ... ker je dvorana papeža Klementa VIII. tudi lepo "načičkana", ni manjkalo pripomb nekaterih članov redakcijske komisije, da bi lahko podobe pomanjkjivo oblečenih angelčkov razporedili kot slikovno gradivo k poglavjem nastajočega dokumenta. Predvsem za poglavje o uboštvu je bilo precej angelčkov ... tako je polurna zamuda hitro minila in prišel je kardinal Bertone, se pogovoril z vrhovnim predstojnikom, nato pa še papež Benedikt XVI., nam znova položil na dušo, da se uredimo v redovniškem življenju, da po don Boskovem zgledu rešujemo duše, za kar pa je potrebna močnejša družinska pastorala in da vzgojimo nove salezijance, ki ne bodo "bluzili" po svoje, ampak da bodo avtentični pričevalci ubogega, čistega in pokornega Kristusa.

Seveda popoldne ni bil namenjen brezdelju. Redakcijska komisija je predstavila še predelano peto poglavje o novih mejah saleziajnskega poslanstva, nato pa smo zaključili z debato o nujnosti evangelizacije, ki smo jo začeli že pred veliko nočjo. Tokrat se je slišala tudi slovenska misel, a brez skrbi, ne od mene ...

Da upravičim naslov, se je tretji vrhunec zgodil po obisku Mirana in Franca na UPSu, ko sva s Jose Luisom odšla na veliko mrzlo pivo ... po takem dnevu paše!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci