Štefan Sándor, mučenec za vero

V sredo, 27. marca 2013, je Sveti oče Frančišek sprejel kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov. Papež je pooblastil Kongregacijo, da pripravi Odlok o mučeništvu Božjega služabnika Štefana Sándorja, salezijanca laika Družbe svetega Frančiška Saleškega; rodil se je 26. oktobra 1914 v Szolnoku (Madžarska), iz sovraštva do vere pa so ga ubili 8. junija 1953 v Budimpešti. 
 
Štefan Sándor je don Boska spoznal preko Salezijanskega vestnika in salezijanska karizma ga je takoj prevzela.  
 
Leta 1936 je bil sprejet v Clarisseum v Budimpešti, kjer je dve leti opravljal aspirantat. V tiskarni »Don Bosko« je opravil tečaj za tehnika tiskarja. Vstopil je v noviciat, a ga je zaradi vpoklica v vojsko prekinil. Odpustili so ga leta 1939 in po letu noviciata je izpovedal prve zaobljube 8. septembra 1940 kot salezijanec pomočnik.
 
Poslali so ga v Clarisseum, kjer se je vključil v poučevanje strokovnih predmetov na tečajih. Zadolžen je bil za asistenco v oratoriju in bil začetnik Katoliške delavske mladine. Ob koncu druge svetovne vojne se je vključil v materialno in moralno obnovo družbe, zlasti se je posvetil najrevnejšim mladim, ki jih je zbiral k poučevanju za poklic.
 
Ko je država leta 1949 pod Mátyásom Rakosijem zaplenila cerkveno premoženje in so se začenjala preganjanja katoliških šol, je Sándor skušal rešiti, kar se je dalo. Redovniki so razpršeni nenadoma ostali brez vsega. Tudi Štefan je moral zapustiti tiskarno – ki je bila tedaj že zelo znana – in »izginiti«. A namesto da bi poiskal zatočišče v tujini, je ostal doma in nadaljeval delo za madžarsko mladino. Uspelo mu je dobiti službo v tovarni čistil v prestolnici, kjer neustrašeno in skrivaj nadaljeval svoj apostolat, zavedajoč se, da je bila taka dejavnost najstrožje prepovedana. Julija 1952 so prijeli na delovnem mestu in od takrat ga sobratje niso več videli. Uradni dokument potrjuje proces in obsodbo na smrt z obešanjem 8. junija 1953. 
 
»Bodimo hvaležni Bogu za ta dar Cerkvi in ​​salezijanski družini v letu vere,« pravi Pierluigi Cameroni, vrhovni postulator salezijanske družine. »Novi mučenec Štefan Sándor, salezijanec pomočnik, sije kot pričevalec in priprošnjik, ki je po don Boskovem zgledu mladim z dobrotljivo vzgojo podaril Evangelij veselja in daroval svoje življenje. Zahvalimo se tudi papežu Frančišku za ta poseben dar ob začetku njegove pastirske službe.«
 
Postopek se tako zaključuje s pripravo Odloka o mučeništvu, ki ga pripravi Kongregacija za zadeve svetnikov v sodelovanju z vrhovnim postulatorjem. Nato se bo določil datum slovesnosti ob razglasitvi za blaženega, saj za razglasitev mučenca čudež ni potreben. Popolno žrtvovanje z mučeništvom je najvišje pričevanje krščanske vere in prepričljiva »hoja za Kristusom«.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci