Odprtje 22. IZ-ja

Pa se je začelo! Kakor sem bil skozi cel dan kljub kukajočemu soncu izza oblakov bolj kot ne pesimističen, kaj je tega treba (bilo), pa je sprememba prišla zvečer z odprtjem zbora.

Seveda se je veselo "lobiranje" začelo že zdavnaj prej. Ena izmed pobud je bila, da naj vsaka skupnost naredi vse, da pridobi kakšnega sobrata več, npr. Želimlje zase, Maribor zase, kar pa bo sobratov ostalo, pa naj gredo na Rakovnik ...
Ko je gospod inšpektor uradno odprl zasedanje zbora in slovesno razdelil gradivo, je voditelj Peter Končan končno prišel do besede in kar takoj smo potrdili dnevni red, pa tudi Pravilnik inšpektorialnega zbora. Pomislekov in drugačnih mnenj ni bilo, zato je šlo vse gladko.

Predstavil nam je tudi gradivo in metodologijo dela, ki je praktično enaka kot na vrhovnem zboru v Rimu pred dvema letoma. Skupnosti in posamezniki so oddali svoje predloge, mnenja in ideje, vse skupaj pa je sedaj zajeto v delovnem gradivu v petih točkah: Don Boskov zgled; Nujnost evangelizacije; Vključevanje sodelavcev; Evangeljsko uboštvo; Nova obzorja. Prav tako smo se razdelili v pet delovnih skupin, v katerih bomo obravnavali te teme in sicer vsaka skupina eno temo ter končno pripravili eno samo samcato konkretno smernico, predlog ali načrt za prihodnje triletje. Da vseeno ne bo vse nekje v zraku, je določeno, da specificiramo, kaj glede tega stori inšpektorija, kaj skupnost in kaj posameznik, določimo časovni okvir in način preverbe. Zame vsekakor zanimivo, ker ne bomo delali novega knjižnega "špeha" lepih floskul, temveč samo pet konkretnih "načrtov" za inšpektorijo in s tem za nas salezijance.

A kljub temu ne bo vse šlo tako gladko, saj se že javljajo glasovi, ki niso takega mnenja in s tem ne soglašajo. Voditelj zbora jih je modro upošteval in še modreje speljal v isti "kanal".

Kaj vse pa se je dogajalo na "dvoriščenm kapitlju" po končanem prvem večeru, pa pustimo, da dozori do jutri. Je pa bilo v prvi vrsti namenjeno bratskemu srečanju, kar določa že sam inšpektorialni zbor.

P.S. Fotke so bolj tako-tako, ker nisem uradni fotograf, večer je bil in sem slikal na skrivaj brez fleša ...

Pa spomni se nas v molitvi, ko sami prosimo:

Sveti Janez Bosko,
na priprošnjo Matere Marije
te je Sveti Duh navdihnil za delo
pri odreševanju mladine.

V svoji veliki dobroti je Gospod storil,
da si za nas postal oče in učitelj;
v geslu Daj mi duše, drugo vzemi
pa si nam podaril čudovit načrt življenja.

Po Božjem navdihu si nam izročil
izvirno duhovnost življenja in delovanja
ter v njeno središče postavil pastoralno ljubezen.

Prosimo te, naj naše srce močneje zagori
v prizadevanju za novo evangelizacijo,
da bomo prepričljivo znamenje
Božje ljubezni do mladih.

Bogu v slavo in za odrešenje mladine
naj vedro in veselo sprejemamo vsakdanje zahteve
in odpovedi apostolskega življenja.

Zborovanje sobratov naj nam pomaga,
da bomo okrepili karizmo salezijanskega poklica
in poživili gorečnost v apostolskem služenju.
Amen.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci