Zaključek misijonske izkušnje Ekvador 2014

Malo poznani Ekvador. Misijonska izkušnja. Andsko višavje in subtropsko rastje. Otroški nasmeh. Nova izkušnja in osebna obogatitev. To so nekatere izmed doživetij misijonskih prostovoljcev Eve, Maje, Pavla in moje malenkosti, ki smo svojo izkušnjo prostovoljstva predstavili po nekaterih župnijah in ustanovah širom po Sloveniji.
Izkušnja je bila pestra, drugačna, močna, daleč stran od turističnih vodnikov in popotniških priročnikov. Srečevanje z lokalnim prebivalstvom v Ekvadorju, s kulturo in miselnostjo nas je obogatila in ozavestila pogled na naš svet, v katerem sicer govorimo o krizi, a v primerjavi s to izkušnjo še zdaleč ni tako hudo in težko, kot si mislimo.
A prostovoljska izkušnja se ni končala onkraj oceana, temveč se je nadaljevala tudi doma. Najprej smo se predstavili v Zavodu Marianum Veržej, kjer so obiskovalci prisluhnili našim doživetjem ter občudovali video in slikovno predstavitev, obenem pa ekvadorske fotografije krasijo hodnike Marijanišča. Naslednja predstavitev je potekala v župnijskem domu v Domžalah, kjer smo ponovili svojo misijonsko izkušnjo v besedi, sliki in videu. Pot nas je nato vodila v Šentrupert, kjer smo na povabilo župnika Jaka Trčka »popridigali« pri svetih mašah.
Prostovoljsko izkušnjo smo v sodelovanju s pevsko skupino Lilith predstavili tudi v gradu Rakovnik v Ljubljani, kjer ni manjkalo anekdot in pripetljajev, ki so spravili v smeh obiskovalce misijonskega večera. Na povabilo Gimnazije Želimlje smo se predvsem skozi fotografijo predstavili tamkajšnjim dijakom ob odprtju fotografske razstave podob in obrazov Ekvadorja in Mozambika. Zadnja skupna predstavitev celotne ekipe Ekvador 2014 je potekala v salezijanskem domu na Trsteniku, kjer so nam z zanimanjem prisluhnili starejši in bolni salezijanci, ki živijo v tamkajšnji skupnosti in nas ob koncu zasuli še z zanimivimi vprašanji.



Svoja doživetja in dogodke v Ekvadorju smo zapisovali in izdali knjižico Vrh nebes, obogateno z nekaterimi podatki ter fotografijami, ki smo jo delili na predstavitvah. Istoimenski video v salezijanskem misijonu v Ekvadorju pa je pripravila Ivana Plohl. Predstavitve so se spremenile v prijetna srečanja s prijatelji in obiskovalci. Prav druženje in spoznavanje življenja Cerkve po evangeliju v drugih deželah bogati in dviga nad povprečnost.
Ob koncu hvala ekipi za usklajenost, ki je bila potrebna ob vseh novih izzivih in za velikodušno pripravljenost skupnega pričevanja.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci