Daleč so Andovci

Čas je ne za spremembe, temveč za izvršitev sprememb. Pohodna pot Budinci - Andovci je kot nalašč za to. Se vam ne sanja, kje to je? Tudi meni se ni, ko sem pristal na tokratno pohajkovanje. Čez Goričko smo se podali do nekdaj železne meje z Madžarsko in zavili v Porabje. V toplem vetrovnem vremenu med kakimi 300 pohodniki smo se morali najprej spopasti z - blatom, ki nas je spremljalo na vsakem koraku in nas zaznamovalo vse do zanje plati.
A bolj kot to me je prevzela najsevernejša točka Slovenije, pa "mali Triglav" v Andovcih, predvsem pa vidna in otipljiva revščina teh krajev. Zaraščena polja, stare, neobnovljene hiše in makadamske ceste, ki vodijo do/od slovenske meje, so kazalci, kako država skrbi za narodne manjšine in njihovo kulturo.
Prijaznost domačinov, pogostitev slovenskih Krpanov s te in one strani meje, žive jaslice in še kaj pa bodo tod gotovo umrle zadnje, če ne bomo vsi (p)ostali zavedni, da so naše meje pomembne, ne zaradi zapiranj in razdiranj, temveč zaradi vrat v svet, ki si jih lahko odpremo sami, ne le trkamo in čakamo ...





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci