Oznanjati Boga v svetu, ki meni, da ga ne potrebuje

V teh prazničnih dneh, ko smo obhajali 150-letnico salezijanske družbe, ko praznujemo Jezusovo rojstvo, sem prebral knjigo z zgornjim naslovom, ki je pravzaprav intervju s kardinalom iz Hondurasa Oscarjem Rodriguezom Maradiagom, salezijancem (in jo je ob tej obletnici izdala ne naša založba, temveč Slomškova založba!) ... Zame vsekakor osvežujoče branje, ki se giblje po robu družbenih in cerkvenih zapovedi ... Nekaj "močnih" stavkov iz knjige:
- Če ne odgovoriš na Božji klic, si mevža.
- Večkrat pravim, da smo srčni bolniki, bolniki s popuščanjem srca ... Kardiolog, ki je pregledoval svetega Pavla, po stetoskopu ni slišal običajnega "tudum, tudum, tudum", temveč: "Gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal, gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal, gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal."
- Vatikan nima najboljšega pogleda na te reči (na kardinale, ki bi za pastoralo uporabljali helikopterje o.p.). Ne vem. Morda zato, ker naj bi kardinal zbujal vtis osebe, odmanjene od vsakdanjega vrveža sveta, zamaknjene v molitev in zagrnjene v polmrak ... Tukaj kardinal deluje na terenu, živi in deluje med svojim ljudstvom.
- Kongregacija deluje po načelih solidarnosti, ki so bila don Bosku zelo pri srcu ... Kot predavatelj nikoli nisem prejel plače. Vladala je nekakšna verižna povezanost. Sam sem dobro izobrazbo prejel zastonj, zato jo zdaj tudi lahko vračam mlajšim generacijam.
- Naše poslanstvo je spopadati se z revščino in ohranjati stike z najbolj zapostavljenimi. Salezijanec vzgaja najmlajše in neguje upanje pri najbolj zapostavljenih. Imenovanje za škofa ali kardinala je obrobno dejstvo.
- Krščanstva ne nosimo kot zastavo. To je notranja pustolovščina, ki spodbuja odpiranje navzven, k drugim.
- Edini proizvod, ki v Latinski Ameriki prinaša dobiček, je droga. Treba je izstopiti iz tega pekla.
- Cerkev se mora spremeniti, ne sme se zapirati sama vase, temveč mora živeti. Živeti tako, da postane poživljajoča, živa in življenjska.
- Saj je škofovska mitra precej neudobna in obenem izzivalnega videza! Ali ne moremo najti drugačne oblike pokrivala?
- Najraje imam Mozarta in bosso novo, kar se nekoliko zaplete pri darovanju sv. maše!
- Celibat tudi ni glavni vzrok pomanjkanja poklicanosti ... Težava ne tiči v poroki, temveč v ljubezni.
- V Cerkvi je vse preveč redovnikov, ki klerikalno ustanovo smarajo kot podjetje. To ni pot posvečenja.

Komentarji

  1. Res dobro... upam, da bo "kdo" v naši župniji to prebral.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko bi imel moč, da bi uvedel obvezno branje takih in podobnih del za naše ljube salezijance ...

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dobra laž

Ulcinjske soline in plamenci